ΣΥΛΛΟΓΟΣ SENSORY & MESSY PLAY

ΝέαΤί είναι το Oobleck και γιατί είναι σημαντικό να το διαδώσουμε στον κόσμο;

Τί είναι το Oobleck και γιατί είναι σημαντικό να το διαδώσουμε στον κόσμο;

Το Oobleck είναι ένα μοναδικό υλικό που μπορεί να συμπεριφέρεται ως υγρό και ως στερεό ταυτόχρονα, ανάλογα με τις συνθήκες που υπόκειται. Η ονομασία του προέρχεται από το βιβλίο του Dr. Seuss με τίτλο “Bartholomew and the Oobleck”. Ουσιαστικά, το Oobleck αποτελεί μία διασκεδαστική και εκπαιδευτική εμπειρία, καθώς προσφέρει έναν μοναδικό τρόπο εξερεύνησης των φυσικών ιδιοτήτων της ύλης.

Το Oobleck κατασκευάζεται από την ανάμειξη νερού και καλαμποκιού (ηλίανθου) ή κορν φλάουρ. Η σύνθεση αυτή δημιουργεί ένα μη-Νευτώνειο υγρό/ρευστό, που σημαίνει ότι η συμπεριφορά του δεν μπορεί να εξηγηθεί με τον κλασικό νόμο της ιξώδους ροής του Νεύτωνα. Το Oobleck είναι μια ουσία που μπορεί να μιμηθεί τις ιδιότητες ενός στερεού ή ενός υγρού. Όταν το Oobleck ανακατεύεται αργά με απαλές κινήσεις και όταν απλά αφήνεται να τρέξει ανάμεσα από τα δάχτυλα, φαίνεται ότι ρέει σαν υγρό. Αντίθετα, όταν ασκείται δραστική δύναμη και πίεση επάνω του, γίνεται σκληρό σαν στερεό και αντιστέκεται στην κίνηση.

Οι ιδιότητες του Oobleck καθιστούν αυτό το υλικό ένα μοναδικό εργαλείο για εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Οι παιδαγωγοί και οι γονείς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να διδάξουν βασικές έννοιες της φυσικής, όπως το ιξώδες, την πίεση και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των υλικών. Επίσης, μπορεί να διεγείρει την περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών, παρέχοντας μια διασκεδαστική εμπειρία που συνδυάζει την επιστήμη με το παιχνίδι. Εκτός από την εκπαιδευτική του αξία, το Oobleck έχει και περιβαλλοντική σημασία. Η παραγωγή του απαιτεί απλά και οικολογικά φιλικά υλικά, όπως το καλαμπόκι ή το κορν φλάουρ, και το νερό. Δεν περιέχει επιβλαβείς ουσίες ή τοξικά υλικά, και μπορεί να απορριφθεί με ασφάλεια μετά τη χρήση.

Η διάδοση του Oobleck είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Πρώτον, παρέχει μια ευκαιρία για την εκπαίδευση και τη διασκέδαση των παιδιών. Η εκμάθηση επιστημονικών εννοιών μέσα από πρακτικές εμπειρίες όπως η αλληλεπίδραση με το Oobleck προάγει τον ενδιαφέρον των παιδιών για την επιστήμη και την τεχνολογία, ενθαρρύνοντας τους να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Ένα παιδί μπορεί να νιώθει το Oobleck στερεό όταν το κρατά σφιχτά στο χέρι του, αλλά να γίνει ρευστό όταν αφήσει το χέρι του να χαλαρώσει.

Επιπλέον, η γνώση γύρω από το Oobleck μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Οι άνθρωποι μπορούν να εξερευνήσουν τις ιδιότητες του υλικού, οι οποίες προσφέρονται για την έμπνευση νέων ιδεών ως προς το αισθητηριακό παιχνίδι αλλά και για τη δημιουργία νέων προϊόντων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων υλικών και τεχνολογιών που θα έχουν ευρύτερη εφαρμογή σε ποικίλους τομείς μεταξύ των οποίων βρίσκεται η θεραπεία μέσω τέχνης και το αισθητηριακό παιχνίδι/ Sensory & Messy Play.

Ως προς τη σύνδεση του Oobleck με την ψυχική υγεία είναι σημαντικό να αναφερθεί αρχικά ότι το υλικό αξιοποιείται σε δραστηριότητες συναισθηματικής αγωγής, σε ψυχοεκπαιδευτικά παιχνίδια και σε ασκήσεις διαχείρισης συναισθημάτων, όπως ο θυμός, η χαρά, ο φόβος. Λόγω της ιδιότητας του να συμπεριφέρεται ως υγρό αλλά και ως στερεό, το Oobleck μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμβολικά για να δείξει ότι κάθε πράξη ενός ανθρώπου έχει και μια συνέπεια. Για παράδειγμα, όταν ασκούμε μεγάλη πίεση και ισχυρή δύναμη στο Oobleck, αυτό γίνεται σκληρό και χάνει τη ρευστότητα του και διαλύεται/σπάει σε μικρότερα κομμάτια. Αντίστοιχα, όταν η συμπεριφορά μας είναι επιθετική με έντονες αντιδράσεις ή και με θυμό, μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά συναισθήματα στα άτομα-δέκτες αυτής της συμπεριφοράς και έτσι αυτά να απομακρυνθούν ή και να υιοθετήσουν ανάλογη σκληρή συμπεριφορά. Από την άλλη, όταν ανακατεύουμε το Oobleck με απαλές κινήσεις, το αφήνουμε να κυλάει μεταξύ των δαχτύλων και το κρατάμε στο χέρι μας με χαλαρότητα, αυτό παραμένει ρευστό και εύπλαστο, με απαλή υφή. Έτσι και κάθε ανθρώπινη συμπεριφορά που είναι ευγενική και με θετικό πρόσημο, μπορεί να οδηγήσει σε μια άλλη καλή συμπεριφορά, σε μια θετική σκέψη, ακόμα και σε ένα ευχάριστο συναίσθημα.

Επιπλεόν, το Oobleck στη ρευστή του μορφή μπορεί να αποτελέσει πρακτικό παράδειγμα για να φανεί ότι συνεχώς είναι απαραίτητο να προσπαθούμε για να διατηρούμε ένα θετικό συναίσθημα ή για να απομακρύνουμε ένα αρνητικό. Παραδείγματος χάρη, χρωματίζοντας το Oobleck κίτρινο, συμβολίζει τη χαρά την οποία πρέπει να κρατάμε με προσπάθεια και επειδή είναι ρευστό το Oobleck χρειάζεται συνέχεια να το επαναφέρουμε σε μια θέση κοντά μας. Αντίθετα, αν χρωματίσουμε το Oobleck κόκκινο, συμβολίζει το θυμό, τον οποίο για να διώξουμε χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση, έτσι ώστε όποτε το ρευστό Oobleck γυρίζει πίσω, με τις κατάλληλες κινήσεις/ ενέργειες να το απομακρύνουμε ξανά.

Τέλος, η διάδοση του Oobleck μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής ιδεών μεταξύ διάφορων επιστημών. Η διεπιστημονική συνεργασία με αντικείμενο την περαιτέρω εξερεύνηση του Oobleck ως υλικό και ο συνδυασμός τεχνικών μπορούν να οδηγήσουν σε νέες προσεγγίσεις του υλικού στο αισθητηριακό παιχνίδι και έτσι να αξιοποιηθεί περαιτέρω ως εργαλείο στη θεραπεία μέσω τέχνης αλλά και στην εργοθεραπεία, τη λογοθεραπεία και την ειδική αγωγή. Μέσω αυτής της διαδικασίας μπορεί να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων που θα ενισχύσει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στο αισθητηριακό παιχνίδι, τη θεραπεία και την ψυχοεκπαίδευση.

Συνοψίζοντας, το Oobleck είναι ένα μοναδικό υλικό που συνδυάζει τις ιδιότητες των υγρών και των στερεών, παρέχοντας μια διασκεδαστική και ψυχοεκπαιδευτική εμπειρία. Η διάδοση του Oobleck είναι σημαντική για την ενθάρρυνση της επιστημονικής ανακάλυψης, την προώθηση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, καθώς και για την προαγωγή της συνεργασίας και της ανταλλαγής ιδεών. Ας μοιραστούμε το Oobleck με όλο τον κόσμο και ας ανακαλύψουμε τον μαγικό κόσμο της δημιουργίας αλλά και του παιχνιδιού και της τέχνης ως μέσα θεραπείας!

 

Αλεξία Σταθάκη
Ψυχολόγος
Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Sensory & Messy Play

Post a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πανελλήνιος Σύλλογος Sensory & Messy Play

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Ανδρέα Χανδρινού 9,
Κάτω Τούμπα, 54454, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2313252106
E-mail: info@aosmp.gr